maandag 29 november 2010

Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing #18

Dit onderwerp interesseert mij bijzonder. Op mijn werk wordt door het management steeds gevraagd om een goede bibliotheek voorziening voor de medewerkers.
Het hoogst haalbare voor ons was het helpen van de teams bij het inrichten van de bibliotheek. Een enkel team gebruikt de bibliotheek waarvoor ze is aangelegd, maar de meesten gebruiken de ruimte als een "stortplaats" voor ongewenste post. De bibliotheek ruimte zelf wordt voor van alles gebruikt, behalve als bibliotheek. Dat werkt zo'n inrichting natuurlijk in de hand.

Met Library Thing komt er licht in de duisternis.
De boeken zijn met behulp van de Koninklijke bibliotheek zeer gemakkelijk en heel snel in te voeren. Je voegt zelf alleen nog trefwoorden toe. De deelcollecties kun je heel groot maken. Daar kunnen wij de bibliotheek locaties aan toevoegen.

Voor e-books kun je ook een deelcollectie aanleggen. In het opmerkingen veld plak je dan de link naar het boek.

Ik heb het mijn collega's voorgelegd. als zij er ook wat in zien, gaan we Library Thing introduceren bij de bibliotheek gebruikers/ medewerkers.

Voor de boeken collectie van het archief zou het ook een mooi middel zijn. De is echter pas beschreven in een acces database. In die database zijn alle boeken die de erfgoed instellingen binnen Peel en Maas bezitten beschreven.

We bekijken nu een eventuele samenwerking met de openbare bibliotheek. Mocht dit doorgaan, dan zullen de beschrijvingen van de boeken professioneler worden.

Geen opmerkingen: