zaterdag 16 oktober 2010

Kaartmateriaal, mashups en georefereren #9

Kaartmateriaal wordt in ons archief veel opgevraagd.
Vaak gaat het om de volgende vragen:
Wat lag er vroeger op een bepaalde adres of pand?
Hoe was een locatie ingericht?
Wat ligt er nu op die locatie?
Wie of wat was op die locatie vroeger en nu gevestigd?

Het volgende komt ook vaak voor. Er komt vanuit de bevolkingsregisters een adres naar voren. Men wil graag weten welke locatie bij dat adres hoort.

Een amateur historicus uit Peel en Maas heeft uitgezocht hoe de adressen van de bevolkingsregisters georganiseerd zijn. Hij wil kaarten uit de tijd van de registers voorzien van deze adressen en de kaarten over elkaar leggen.
Als dat gereed is gaat er weer een wereld voor met name genealogen, die de maatschappelijke geschiedenis bij hun onderzoek betrekken, open.

Kaart- of geo-informatie wordt in onze gemeente niet alleen gebruikt voor perceel grens aanduidingen, maar ook voor het lokaliseren van straatmeubilair, speeltuinen, bomen en andere openbare voorzieningen.

Bij de huidige Google Maps is het al heel erg leuk dat er soms foto's gekoppeld zijn. Zie hier de locatie van de kerk in Panningen.


1 opmerking:

Paul2.0 zei

Koppelen van oude en nieuwe kaarten levert veel gebruikersvriendelijke en laagdrempelige informatie op. Ben benieuwd naar de resultaten van de amateur-historicus.