donderdag 11 april 2013

Akten van de burgerlijke stand

In 2012 zijn alle akten van de burgerlijke stand van Peel en Maas, Helden, Kessel, Maasbree, Meijel over de periode 1797 t/m 2012 gescand en geïndexeerd door de fa. Microformat in Lisse.

Dit project is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen de medewerkers van I en A (archief en ICT), medewerkers van het Klant Contact Centtrum (KCC) , cluster burgerzaken en de inkoopmedewerker.

De index en de akten van de burgerlijke stand zijn deze maand in digitale vorm ontvangen. De levering bestaat uit twee delen. Een openbaar deel voor gebruik door publiek en een vertrouwelijk deel bestemd voor gebruik door de medewerkers van burgerzaken.

De scheiding tussen deze twee delen is bij wet vastgesteld. Geboorteakten mogen pas na 100 jaar voor publiek beschikbaar komen. Voor huwelijksakten en overlijdensakten geldt respectievelijk een termijn van 75 jaar en 50 jaar na de datum opmaak. Voor het verstrijken van deze termijnen wordt de inhoud van de akten en de bijbehorende index als privacy gevoelige informatie beschouwd.

Het privacy deel is bestemd voor burgerzaken. De medewerkers van burgerzaken zullen de komende tijd hun werkprocessen aanpassen aan het digitaal ophalen van de akten en het verstrekken van uittreksels en afschriften van de akten.

De index van alle akten is afgestemd op bruikbaarheid voor de website Wiewaswie. Met behulp van deze website kunnen onderzoekers in heel Nederland genealogisch onderzoek doen.

Burgerzaken zal bij nieuwe akten deze index steeds bijwerken, zodat de akten, na het verstrijken van de vertrouwelijkheidtermijn, zonder nabewerking gebruikt kunnen worden door het publiek.

Het openbare deel van deze akten wordt binnenkort overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht (RHCL). Het RHCL zorgt voor plaatsing van de indexen en de akten op de website Wiewaswie.

Zodra de openbare akten beschikbaar zijn via de website Wiewaswie en burgerzaken de werkprocessen heeft aangepast zullen wij een nieuw bericht maken dat ook in alle huis aan huis bladen zal verschijnen.

Medewerkers archief en burgerzaken

Voorbeeld akte  1880 uit Kessel en 1825 uit Meijel



Geen opmerkingen: