donderdag 26 januari 2012

Vrijwilligers aan de slag in het archief van Peel en Maas.


Al enkele jaren is vrijwilligster mevrouw Paula Nunumete uit Baarlo actief in de oudste archiefcollectie van de voormalige gemeente Helden.

Het oudste archief van Helden, uit de periode 1588-1939, geniet veel belangstelling van archiefonderzoekers. De collectie heeft heel veel geleden van het gebruik door de jaren heen.

Mevrouw Nunumete noteert beschadigde documenten en biedt die ter restauratie aan. Omslagen en dozen worden vervangen en de verpakking gebeurd volgens nieuwe inzichten.

De heer Reinhold Louvet begon in 2006 met deze grote klus. Door zijn eerder opgedane werkervaring kan de heer Louvet, vrijwilligers waaronder mevrouw Nunumete prima begeleiden bij het vrijwilligerswerk.

De archiefcollectie was voorheen alleen in een papieren inventaris te raadplegen. Nu zijn de bestanddelen van het archief beschreven in een archiefprogramma, waardoor ze veel sneller en gemakkelijker vindbaar zijn. De papieren inventaris wordt verbeterd zodat deze beter leesbaar vanuit internet geraadpleegd kan worden.

Deze klus is zeer omvangrijk. We hopen dat door deze werkzaamheden in de toekomst nog veel archiefbezoekers van de inhoud van dit archief kunnen genieten. Met andere woorden: Beleef het oude archief van Peel en Maas.

Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk in het archief van Peel en Maas, informeer dan bij de gemeente en vraag naar Toos Wilms.

In ieder geval voor Paula en Reinhold geldt: Beleef het oude archief van Peel en Maas.

Geen opmerkingen: