Vandaag was het breed erfgoedoverleg van Peel en Maas
Minstens één maal per jaar nodigt de gemeente alle inwoners en verenigingen met een hart voor erfgoed en cultuur uit voor een overleg.
De aanwezigen waren zeer geïnteresseerd, luisterden aandachtig en gaven goede respons waarvoor onze dank. Wij (Roland, Jacqueline, Lizette en Toos) vonden het fijn en heel nuttig om dit te organiseren.
In dat overleg bespraken we deze keer:
De ontwikkelingen van PeelenMaasNet.
De Website wordt druk bezocht en is recentelijk uitgebreid met een periodiekenmodule. Voor deze module worden op dit moment alle uitgaven van de weekbladen van Peel en Maas gedigitaliseerd. Midden-Limburg zit er al voor een groot deel in. Het Meijels weekblad wordt de komende maanden digitaal gemaakt. Oos Bukste / De Moennik is ook al digitaal beschikbaar op deze module.
Kijkt u zelf eens op PeelenMaasNet.
De Erfgoed cultuurhistorische waardenkaart
Bij dit onderwerp werd uitgelegd hoe objecten op deze kaart terecht komen. De gemeenschappen / dorpskernen bepalen mee wat cultuur historisch erfgoed is. Voor de historische werkgroepen en heemkundeverenigingen is een actieve rol toebedacht. Dit wordt door de aanwezigen als zeer gewaardeerd.
Hotspots
In de selectielijst (de lijst die beschrijft wat de gemeente moet vernietigen en wat ze moet bewaren) is aandacht gevraagd voor hotspots. Hotspot zijn uitgelichte zaken in een periode die de gemeenschap zo waardevol vindt dat documenten e.d. over deze thema's bewaard en verzamelt moeten worden.
De samenleving bepaalt wat de hotspots zijn. Er komt een werkgroep bestaande uit proces- en strategische ambtenaren, historische verenigingen, journalisten, archivaris, communicatie adviseurs die het college adviseert in de samenstelling van de hotspotlijst.
Archiefbeleid
De gemeente digitaliseert de papieren bouwvergunningen op het moment van aanvraag van een bepaalde vergunning. Die werk is zo ingedeeld dat het vrij eenvoudig is uit te voeren. Het werk is daardoor geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente heet al een Mens Ontwikkel Bedrijf (MOB). Het gemeentearchief streeft er naar om de medewerkers van het digitaliseringsproject via de regels van MOB te laten werken. Het geeft veel voldoening dat mensen na 9 maanden begeleiding meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt of beter weten waar ze aan toe zijn.
3 archieven werden formeel overgedragen
Veel vrijwilligers hebben de drie archieven geïnventariseerd. Sommigen werkten in het Huis van de Gemeente en anderen bij de archiefvormer thuis. Het kostte veel vrije uren om de archieven te ordenen en te beschrijven. De vertegenwoordiger van Voergroep Zuid en de Pastoor van Helden bedankten deze vrijwilligers voor hun inzet.
Het parochiearchief van St. Lambertus Helden en het parochiearchief van St. Petrus Baarlo werden met een formeel tintje overgedragen aan het gemeentearchief.
Tentoonstelling Tractaet van Venlo
De directeur van de bibliotheek Maas en Peel leidde het gezelschap rond bij de tentoonstelling Tractaet van Venlo die tot 2 juni in het Huis van de Gemeente is opgesteld. Het vele kaartmateriaal is zeer de moeite waard om te bekijken. Er wordt dan duidelijk hoe moeizaam het voor Limburg was om iets welvarender te worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten