De 2.0 toepassingen op internet maken dat medewerkers van archiefdiensten beter bij de les blijven. Het met elkaar in discussie gaan of zelfs alleen het volgen van die discussies over het vakgebied maakt dat archiefdiensten zichzelf blijven verbeteren.
Daar zijn bijna geen dure cursussen en seminars meer voor nodig. Hoewel de persoonlijke ontmoetingen als start of afronding van verbeter trajecten toch zeer de moeite waard blijven. Bovendien zijn die ontmoetingen veel spontaner, omdat veel deelnemers elkaar toch al van het web kennen. Ik vind het een geweldige ontwikkeling.
Het stoffig imago van de archiefdiensten verdwijnt en maakt plaats voor een levendige beroepsgroep die zich steeds weer voorbereidt op de toekomst. Medewerkers van archieven kunnen daardoor meer en beter inspelen op behoeften van klanten.
Die klantenkring wordt steeds groter. Bezoekersaantallen in de studiezaal neemt wel af, maar bezoek via de website, mail en andere kanalen neemt gestaag toe. Ook de vragen om informatie worden gevarieerder. Klanten kunnen en willen steeds meer op maat bediend worden. Toch wordt die bediening steeds meer zelfbediening. De informatie ligt op de plank en de bezoeker kan het zelf pakken en "inladen".
Vroeger kreeg een archief bezoeker vaak alleen zijn informatie met behulp van de archivaris of archiefmedewerker. Tegenwoordig is de informatie steeds meer zelfstandig te vinden. De archiefdiensten richten hun (digitale) toegangen zo in dat bezoekers zelf kunnen zoeken, vinden en meenemen.
Neemt niet weg dat er voor archiefdiensten nog veel werk aan de winkel is. Veel zaken die nu nog alleen fysiek toegankelijk zijn moeten we nog digitaliseren en toegankelijk maken op het web.
Door in gesprek te blijven met publiek worden diezelfde mensen vaak ook spontaan vrijwilliger bij ontsluiting en digitalisering projecten.
Neemt niet weg dat er nog veel professionele inspanningen en budget nodig zal zijn om aan de verwachtingen van publiek te kunnen voldoen.
Ik heb heel veel waardering voor al die mensen uit onze beroepsgroep die op internet (archief2.0, en breed) de discussie over allerlei beroepszaken aangaan en pionieren met nieuwe ontwikkelingen en daarmee de overige geïnteresseerden meenemen in de ontwikkelingen.
Petje af.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Hoi, Toos,
je laat duidelijk zien dat je de ontwikkelingen in de archiefwereld "door" hebt. We zitten nu eenmaal in de digitale draaimolen en zullen ons moeten verdiepen onze klanten op die manier te bedienen. De 'een' heeft er wat moeite mee en de 'ander' neemt de handschoen op en leert, bijvoorbeeld via deze cursus, nieuwe tools gebruiken waarmee we onze (digitale) bezoekers nog meer van dienst kunnen zijn. Voor mij kan toegankelijk, niet toegankelijk genoeg zijn!
Een reactie posten